Nepálský cestovní deník - Bhaktapur a Pokhara


Historické centrum Bhaktapuru připomíná živé muzeum. Na člověka přímo dýchá stará newarská kultura a tradice. Bhaktapur je znám pro své elegantní umění, krásnou kulturu, barvité festivaly, tradice tance a životní styl Newarů.






Pokhara je malebné město proslulé spíše svou působivou polohou než historickou a kulturní důležitostí. Klidné město u jezera a hor často slouží jako oáza, kde mohou turisté znovu načerpat síly po dlouhých a vyčerpávajících túrách. Město leží v úrodném údolí na březích jezera Phéva, od hřebene Himálaje jej oddělují pouze nízké kopce – osmitisícové veliány Manáslu a Annapurna jsou vzdálené pouze 25 km vzdušnou čarou. Snad nikde jinde v Nepálu není tak dobře vidět kontrast mezi subtropickou přírodou a sněhem pokrytými vrcholky Himálaje jako právě zde. Pokhara je výchozím bodem pro všechny horolezce chystající se k výstupům na Annapurnu.




Centrem Pokhary je pro návštěvníky druhé největší jezero v Nepálu – Phéva Tál. Nad jezerem se tyčí ve výšce 1113 m bílá stúpa Vishwa Shanti Gompa se zlatou špičkou, která dosahuje výšky 40 metrů. Každého kdo k ní podnikne strmý výstup odmění krásnými výhledy na jezero i na nedaleké zasněžené vrcholky hor.


Na území Nepálu leží 8 ze 14 osmitisícovek. Řetěz Annapuren se tyčí právě nad Pokharou a nejhezčí pohled se naskýtá od jezera Phéva.
Dhaulagiri v sanskrtu znamená bílá hora. Je to sedmá nejvyšší hora světa a po objevení západním světem byla třicet let považována za nejvyšší horu světa.
Annapurna je 55 km dlouhý masiv ve středním Nepálu. Nejvyšší vrchol Annapurna I je desátou nejvyšší horou světa. Annapurna v překladu ze sanskrtu znamená bohyně sklizně.
Machnapuchhre je posvátná hora zasvěcená bohu Shivovi. Machhapuchhre v překladu znamená rybí ocas. Tato hora nebyla nikdy dobyta. Jediný pokud se uskutečnil v roce 1957. Britský tým pod vedením Jimmyho Robertse vyšplhal 50 m od vrcholu hřebene přes severní stěnu, ale výstup nedokončili a slíbili, že nikdy nevkročí na skutečný vrchol. Od té doby byla hora prohlášena za posvátnou a stala se pro horolezce zapovězenou.




Marpha je velmi stará vesnice lžící na původní obchodní stezce z Tibetu do Indie. Vesnice leží v malebném údolí řeky Kali Gandaki, které ji chrání před silným větrem.



Okomentovat

My Instagram

Designed By OddThemes | Distributed By Blogger Templates